БІБІЛОТЕКA


ВСЕ ПРО КАПУСТУ частина 1


Біологічні особливості, загальна характеристика


Капуста — найпоширеніша овочева культура. Вона займає близько 30% від загальної посівної площі під овочевими культурами. Така популярність зумовлена її цінними господарськими властивостями: висока врожайність, транспортабельність, хороша лежкість, стійкість до низьких температур. Цінні харчові якості капусти зумовлені наявністю у її складі повноцінного білку, цукрів, мінеральних речовин, органічних кислот та великої кількості різноманітних вітамінів. Гормон ацетилхолін, джерелом якого є капуста, сприяє розширенню судин та зниженню кров'яного тиску. Також відзначають загальний стимулюючий ефект споживання капусти на організм людини.

Капуста — дворічна рослина. У перший рік життя рослини формується качан (головка), який може бути колоподібним чи витягнутим приплюснутим. Далі стебло росте до 20 см і формує кочерижку. Нижні листки утворюють прикореневу розетку. На другий рік виростає міцне головне стебло до 1,5 м заввишки з багатьма боковими гілками, на яких формуються квіти. Вони можуть мати жовте, біле або кремове забарвлення. Плід капусти — стручок, довжиною 5-15 см. Насіння кругле, темно-бурого або чорного кольору, до 2 мм в діаметрі.

Капуста — холодостійка та світлолюбна рослина. Насіння проростає при 3-4 градуси. Оптимальна температура для її інтенсивного росту та розвитку 15-20 градусів. Спеку переносить погано: при температурі 25 градусів качани можуть розтріскуватись, а при 30 градусах і вище ріст та розвиток рослин помітно пригнічується. Надто низька температура повітря та грунту також негативно відображається на розвитку культури. При температурі нижче 15 градусів рослини можуть формувати головне стебло уже на перший рік життя.

За вимогливістю до вологи ґрунту та повітря  капуста стоїть на першому місці серед овочевих культур. Це зумовлено великою випаровуючою поверхнею листків. Потреба у вологі коливається залежно від фази розвитку культури. Так, добова потреба води на 1 га у період від висаджування розсади до початку наростання розетки становить 22 м3/га, при наростанні розетки та початку зав'язування головок — 36 м3/га, а у період наростання і достигання головок — 55 м3/га. Стабільне та достатнє водопостачання підтримує високий тургор в тканинах рослини та нормальний перебіг фотосинтезу.

Оскільки капуста належить до світлолюбних культур, її повноцінний ріст та розвиток    можливий лише за умови довгого світлового дня. При низькій інтенсивності освітлення відбувається витягування розсади та затримується формування головок.


Серед усіх овочевих культур капуста найвибагливіша до родючості ґрунту. На утворення 1 т продукції капуста виносить 3,1 кг азоту, 0,9 кг фосфору, 3,5 кг калію, 1,7 кг кальцію, 0,4 кг магнію та 0,6 кг сірки. На початку росту рослини споживають більше азоту, а під час формування головки — калію та фосфору. Надлишок азоту при недостатній кількості фосфору та калію призведе до утворення рихлих головок низької якості.


Існує декілька видів капусти: білоголова, червоноголова, савойська, пекінська, брюссельська, кольрабі, цвітна та броколі. Розглянемо детальніше технологію вирощування кожного з цих видів у наступних статтях.


Безкоштовна доставка
від 2000грн
Постійні знижки Команда професіоналів 100% задоволення
© 2017 Інтернет-магазин «HarVest Center» Всі права захищені.